Festina Lente Momenten

Festina lente betekent haast je langzaam. Dit is sinds jaar en dag mijn levensmotto. Sinds 2004 is het ook de wapenspreuk van mijn geboortestad Venlo. Er zit een tweeslachtigheid in, een paradox. Enerzijds wel een beetje voortmaken, proberen iets van het leven te maken, eruit te halen wat erin zit. Anderzijds af en toe stilstaan en tijd nemen voor rust en aandacht en voor reflectie.

Pas als jezelf tot stilstand komt valt op hoeveel beweging er is. Rond mijn 25ste werd ik door ziekte gedwongen mijn tempo drastisch te verlagen. Sinds die tijd valt me op dat de hele wereld in beweging is. Veel mensen racen maar door en nemen weinig ruimte voor wat vertraging en reflectie. De laatste jaren is er als tegenwicht daartegen ook veel aandacht voor onthaasting en wordt in het drukke schema tijd ingeroosterd voor yogalessen of mindfulness-sessies. Ook de begrippen slow life en slow food hebben een vaste plek verworven. Dat zijn interessante ontwikkelingen, maar hoe mooi zou het zijn als het lukt om het leven van alledag zó te leven dat die momenten van rust en vertraging er al vanzelf inzitten. En intussen tóch uit het leven halen wat erin zit.

De website Festina Lente Momenten is een verzamelplek van items rondom dit paradoxale thema. Een pleidooi voor balans tussen voortvarendheid en reflectie. Het zal vooral ruimte bieden om af en toe even uit het jachtige leven te stappen en een lente-moment te nemen. De site is een tumblog met zowel  foto’s, quotes, boekbesprekingen, bespiegelingen van mezelf, links naar blogs van anderen, een recept of handwerkpatroon. De items zijn qua inhoud divers, de ene keer lichtvoetig, de andere keer diepzinniger. Het is onvermijdelijk dat het vaak zal relateren aan mijn eigen interessegebieden zoals fotografie, koken, handwerken en filosofie.

De webpagina is ook gekoppeld aan de facebookpagina Festina Lente Momenten.

Tanja van Heesch

IMG_4399_1200

Een gedachte over “Festina Lente Momenten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: