Kairos van Joke Hermsen

IMG_4472_1200

Het boek Kairos van Joke Hermsen is de opvolger van het boek Stil de Tijd. In Stil de Tijd pleit Joke Hermsen voor méér traagheid, stilte en rust. Als vervolg daarop heeft ze in Kairos onderzocht hoe een andere tijdsbeleving, met méér bezieling en bevlogenheid, kan leiden tot een evenwichtigere en duurzamere wereld.

Het boek is een bundel essays over uiteenlopende thema´s, zoals over het belang van literatuur voor verbeelding, over Hannah Arendt en de begrippen ‘opnieuw beginnen’ en ‘pluraliteit’, over ipadscholen. Rode draad is het onderscheid dat Joke Hermsen maakt tussen kloktijd en innerlijke beleefde tijd. Aan de ene kant heb je Chronos, de Griekse god van de meetbare tijd, die de uren en minuten telt. Chronos is kenmerkend voor onze omgang met tijd, voor onze efficiëntie, voor onze 24–uurseconomie. Maar Joke Hermsen beschrijft aan de andere kant zijn rebelse kleinzoon Kairos, de Griekse god van het geschikte moment. Kairos staat voor verandering en ommekeer. Hij wordt in de Griekse mythologie afgebeeld met een kaal hoofd en een flinke lok. Je moet hem op het juiste moment grijpen, anders grijp je naast de lok en raak je hem weer kwijt. Ook in de klassieke oudheid vertegenwoordigde Kairos het moment waarop het leven een andere wending kan nemen.

Het boek Kairos heeft als ondertitel een nieuwe bevlogenheid. Het boek vormt dan ook een filosofisch pleidooi voor een nieuwe bevlogenheid, voor méér invoeling, waardoor ons denken en handelen kan veranderen en we de samenleving kunnen verduurzamen. Het probleem van de huidige tijd is volgens Hermsen dat we te weinig voeling hebben met de innerlijke tijd. En daarmee ook met het aanvoelen van wát het juiste moment is om Kairos te grijpen, om je kans te pakken, om je leven een andere wending te geven.

2 gedachten over “Kairos van Joke Hermsen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: