De hark en de buurman

De Vlaamse filosoof Johan Braeckman is een pleitbezorger voor meer traagheid en minder oppervlakkigheid. Hij vindt dat we te veel gericht zijn op snelheid en efficiëntie, terwijl traagheid veel positiefs brengt. Als voorbeeld noemt hij in een interview in Filosofie Magazine van december 2017 het gebruik van de bladblazer. Omdat een bladblazer vooral efficiënt is, lijkt het alsof je redeneert dat het een vervelend klus is. “Je moet zelfs koptelefoon op of oordopjes in. Terwijl je in de tuin werkt! (…) In de tuin werken is bij uitstek het soort activiteit waarbij je tot rust komt; je maakt je hoofd leeg, je laat je gedachten de vrije loop en de buurman kan langskomen om samen een biertje te drinken.” De hark heeft vele positieve waarden, niet in de laatste plaats dat ermee werken stiller en rustiger is. “Een bladblazer is een apparaat dat je niet echt snapt en dat een verschrikkelijk lawaai maakt. Dan komt die buurman niet meer langs om een praatje te maken.”

Op de vraag of het niet fijn is om snel en efficiënt dingen te doen, om zo tijd over te houden voor iets anders is zijn antwoord: “Tijd voor wat anders? Tijd voor wat dan? Dat is cruciaal. Met de bladblazer win je tijd, maar waarvoor, dat weten mensen niet. Als ik met de hark werk is dat geen tijdverlies, dat is net wat ik doe met mijn tijd.”

Een bijdrage van Johan Braeckman over langzaamheid is te vinden in het onlangs verschenen boek De herontdekking van de tijd, samengesteld door Michel Vandendriessche.

42_IMG_4544_1200

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: