Streven naar rust

Het streven naar rust is de bron van alle onrust

Arie de Froe (1907-1992)

Vandaag staat deze uitspraak op de Filosofie scheurkalender. Arie de Froe was huisarts en hoogleraar erfelijkheidsleer. Door de rassenkunde creatief in te zetten redde hij veel joden die hij voorzag van verklaringen dat ze volgens de erfelijkheidstest onmogelijk voljood konden zijn.

De uitspraak van de kalender van vandaag komt uit een essay over de orde in de wereld, en over het verschil tussen structurele orde en statistische orde. Statistische orde gaat om het opheffen van verschillen, door gelijkmatige verdeling van energie. De bewegingsenergie van kleine deeltjes leidt tot een gelijkmatige verdeling van materie en energie over de ruimte. Deze ordelijke verdeling heet in de fysica juist wanorde.

Maar ook door niet in de fysica te duiken is dit een mooie paradoxale uitspraak. Hoe vaak raak je niet gestrest, omdat je tijd wil maken voor die lekkere wandeling, een ontspannen etentje met vrienden, of om film te kijken. Ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen gehaast aan komen bij hun ontspannende yogales of mindfulness training. Streven naar rust is een bron van onrust.

IMG_4711_1200WM

 

 

Een gedachte over “Streven naar rust

Voeg uw reactie toe

  1. Deze quote zet ook zo aan tot denken.
    zo waar, zo helder en zo inzichtelijk mooi.
    Ik ervaar in de stress de kleine momenten van stilte die rust geven waaronder de inzage in jouw Momenten!

    Like

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑