Hannah Arendt over tijdsbesparing

De filosofe Hannah Arendt (1906-1975) is vooral bekend geworden door haar verslag van het Eichmannproces, en door de film die in 2012 door Margarethe von Trotta over haar gemaakt is. Ze schreef over veel thema´s, zoals vrije wil, denken, werken en leven. Zo geeft ze in The Human Condition een interessante analyse van de bezigheden van de mens. Ze onderscheidt arbeiden, werken en handelen, drie activiteiten die elk hun eigen waarde hebben voor mens-zijn.

Karl Heinz Breier heeft voor de serie Kopstukken Filosofie een toegankelijk boekje geschreven over haar gedachtegoed. Over handelen en betekenisgeving volgens Arendt schrijft Breier:

“Als wij door ons handelen wel aanwezig zijn, maar onze activiteiten laten verworden tot tijdsbesparende klussen, als derhalve ons optreden waardoor wij in de wereld zouden moeten manifesteren, onder druk van tijdsbesparing zo snel mogelijk moet worden afgehandeld, beroven wij ons dan niet van onze betekenis, doordat wij ons handelen laten meeslepen door de zuigkracht van betekenisloos gedrag.”

“Als wij onszelf in onze activiteiten niet meer respecteren, ons actief zijn niet meer serieus nemen, als ons handelen, waardoor we de wereld betreden, betekenisloos wordt, bestaat dan niet het gevaar dat wij zelf ook betekenisloos worden?”

Zie ook de bijdrage over de bladblazer: De hark en de buurman

K13_5898_2

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: