Ontdekkingsreis op Madeira

Alles wat je meemaakt maar één keer kunnen beleven, het geluk van het ogenblik. Dat is de wereld die A.F.Th. van der Heijden beschrijft in de roman Het leven uit een dag (1988). Elke ervaring is daardoor een totaal nieuwe ervaring. De hel is in dit boek een wereld waarin je eindeloos kunt herhalen.

‘Na elke voltooide dag, die de helbewoner niet waarneembaar ouder heeft gemaakt, begint een volgende, een die nauwelijks verschilt van de voorgaande. Zo vordert traag, tot gekmakens toe, een leven in die wereld.’

De hoofdpersonen in het boek zien, na een onstuimige liefdeservaring, die herhaling juist wel zitten. Ze verzinnen een list om in de hel terecht te komen zodat ze die ervaring vaker kunnen meemaken.

Dit boek las ik in het vliegtuig onderweg naar Madeira. Het is inmiddels traditie dat ik elke winter een tijd op Madeira het goede weer en de rust opzoek. Deze keer ging ik zelfs terug naar een hotel waar ik al eerder was. Het voelt vertrouwd daar, dat is fijn. Beetje thuiskomen, er verandert ook niet zo heel veel.

Volgens de hel van Het leven uit een dag zou dit vervelend zijn, vanwege de herhaling. Maar is het wel herhaling? Elke keer beleef ik het toch anders, omdat ikzelf elke keer anders ben en mijn stemming anders is. Mijn gezondheid verandert, de verschillen zijn vooral op mijn vaste wandelroutes merkbaar. En ikzelf ben ook weer veranderd, onder andere door wat ik in het voorgaande jaar heb meegemaakt.

Ook filosoof Peter Bieri, beter bekend onder zijn schrijversnaam Pascal Mercier (oa roman Nachttrein naar Lissabon), beschrijft dit. Je kunt nooit meer helemaal terug naar wie je ooit was, doordat er steeds nieuwe ervaringen bijkomen die je met je meedraagt. Dat maakt ook dat je bent wie je bent.

De herhaling van elk jaar in dezelfde maand op dezelfde plek zijn, zorgt er bij mij juist voor dat ik die veranderingen zo goed opmerk. Ik blijf alles met een nieuwe blik aanschouwen en in verwondering rondlopen. Ook al verandert er op Madeira in een jaar niet zo heel veel, voor mij blijft het toch elke keer weer een ontdekkingsreis.

IMG_4795_1200WM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: