De tijd die je neemt

Op het podium staat een levensgrote zandloperklok waarbij de gong slaat als er genoeg zand in de zandloper gegoten is. Dit is het decor van de muzikale voorstelling Stil de tijd van Matzer theaterproducties.

In de voorstelling vertolkt Nanette Edens een overwerkte actrice, die een voorstelling gaat maken over Kairos. Hij is de god van de bevlogenheid en het onbewaakte ogenblik. De zandloperklok op de achtergrond is  Chronos, de kloktijd. Kairos en Chronos stammen uit de Griekse mythologie en zijn personificaties van de tijd. Chronos is de kwantitatieve, meetbare kloktijd, de tijd die je hebt. Kairos is subjectief gevoelde tijd, de tijd die je neemt. Het is ook het moment dat je kunt grijpen als het voorbijkomt. Een derde personificatie van tijd in de Griekse mythologie is Aion, later Eon genoemd. Aion staat voor eeuwige tijd, eeuwigheid. Samen vormen Chronos, Kairos en Aion de drie gezichten van de tijd die ieder mens in zich heeft.

Regisseur Madeleine Matzer werd een paar jaar geleden op de hielen gezeten door de tijd. Toen ze de boeken Stil de tijd en Kairos van Joke Hermsen las, realiseerde ze zich dat ze méér Kairos-tijd wilde toelaten in haar leven, en minder in de greep wilde zijn van de kloktijd. Dit gegeven is de basis van de voorstelling Stil de tijd. Nog tot begin december te zien, zie de speellijst.

Lees ook mijn blog Kairos van Joke Hermsen voor méér over haar boeken.

IMG_20180925_203437998_1200WM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: