Malta: geschiedenis

Twee weken winterstop op Malta

Miniserie 2: geschiedenis

In januari liep ik twee weken op Malta rond, meestal met camera. Malta is een land met een enorme geschiedenis. Het eiland is, samen met de buureilandjes Gozo en Comino, pas vanaf 1964 onafhankelijk, dus als zelfstandig land is het juist jong. Maar er zijn vele resten van oudheden. Op de foto’s de ruïnes van de Ggantija-tempel op het buureiland Gozo, van ca 5000 jaar geleden. Dat is dus ouder dan de Egyptische Pyramides of Stonehenge. In Rabat op Malta zijn catacombes uit de 7de en 8 ste eeuw. Hierin zijn zogenoemde Agapétafels gevonden, tafels waaromheen rouwenden voor een begrafenismaaltijd samenkwamen.

 

In de 16de eeuw zijn de hospitaalridders door keizer Karel V op het eiland gestationeerd. De ridders werden vanaf die tijd Maltezer ridders genoemd. Zij bouwden ter verdediging tegen het Ottomaanse rijk vestingen en forten, die het huidige aanblik van de meeste plaatsen nog steeds bepalen.

 

 

Vanaf 1815 is Malta een Britse kolonie, en vanwege zijn ligging tijdens de tweede wereldoorlog van strategisch belang. Dat heeft zware Duitse en Italiaanse luchtaanvallen tot gevolg gehad. De bevolking verbleef schuilkelders, die uitgehakt zijn uit de zachte kalksteen. Er zijn enorme gangenstelsels onder de huizen uitgehakt, van honderden meters lang. Gezinnen van méér dan 6 personen kregen, onder strikte voorwaarden, toestemming een klein zijkamertje uit te hakken. De inwoners van Malta werden voor hun heldhaftig verzet onderscheiden met de George Cross, die sindsdien op de landsvlag staat afgebeeld.

 

Van een heel andere orde is het Teatro Manuel uit 1731. Een van de oudste van dit type theaters in Europa dat nog steeds in gebruik is. Recente geschiedenis is het gebruik van Malta als filmset, oa voor Game of Thrones. Blijvend restant van filmopnames is Popeye Village, een dorpje dat in een baai werd gebouwd voor de Popeye film van 1980. De filmset is nu pretpark.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: