Malta: religie

Twee weken winterstop op Malta

Miniserie 5: religie

In januari liep ik twee weken op Malta rond, meestal met camera. Malta is één van de katholiekste landen van de wereld, 98% van de bewoners is Rooms-katholiek. Het staat er dan ook vol met kerken, vaak rijkelijk gedecoreerd.

In Valletta bezocht ik de Sint Johns CoCathedral/Kon-Katidral ta’ San Ġwann. De rijk barok-versierde kerk werd gebouwd als kloosterkerk van de Maltezer Orde. De Italiaanse kunstenaar Mattia Preti (1613-1629) is verantwoordelijk voor het rijkelijke interieur en de fresco’s op het plafond. Voor het Oratorium schilderde Caravaggio zijn meesterstuk De onthoofding van Johannes de Doper (1608). Nadat ik in Utrecht de tentoonstelling over Caravaggio en zijn invloed had gezien, stond het bezichtigen van deze cokathedraal bovenaan mijn lijstje voor Malta. De term cokathedraal stamt overigens uit 1820, toen Napoleon de Maltezer ridders van het eiland had verdrongen. Als tweede domkerk van het bisdom van Mdina werd de kerk vanaf 1820 cokathedraal genoemd.

 

Een andere belangrijke kerk is de Rotunda in Mosta, gewijd aan de hemelvaart van Maria. Het ontwerp is gebaseerd op het Pantheon in Rome: een grote koepel, met een voorgevel met zuilen. In juni 1942 werd de kerk tijdens de mis gebombardeerd bij een Duitse aanval, maar bleef wonderbaarlijk bespaard. Twee bommen ketsten af op de koepel, zonder te ontploffen. De derde bom viel midden tussen de kerkgangers, maar ontplofte ook niet. Een replica van de bom wordt tentoongesteld.

 

Op een zondagmiddag kwam ik onverwacht in een processie terecht in de plaats Rabat. Het was de viering van de naamdag van de heilige Antonius de Grote. Na een processie kon iedereen zijn huisdier laten zegenen. Het was een bonte stoet van dieren met vooral paarden, maar ook honden, een biggetje en een duif.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: