Koester het alledaagse

‘Een ode aan routine en gewoonte, aan de schoonheid van het alledaagse en de verwondering over de patronen die het leven draaiende houden.’ Zo wordt de theatervoorstelling Loopstation van Ontroerend Goed ism Toneelgroep Maastricht aangekondigd. In tegenstelling tot wat we graag zouden geloven, dat we avontuurlijk zijn ingesteld en altijd op zoek naar spanning, zijn we volgens de makers eigenlijk op zoek naar vertrouwdheid en structuur.

Een fascinerend gegeven voor een voorstelling, hoe verwerk je dit tot een theaterstuk? Deze nieuwsgierigheid bracht me in de schouwburg van Utrecht, waar de zaal nog niet voor een kwart vol zat. Onterecht, want het is een bijzondere ervaring om de voorstelling Loopstation bij te wonen. Op een roterende schijf bouwen 9 personen op het podium een mini-wereld op waarin alles samenhangt en alles zich steeds herhaalt. Herkenbare alledaagse handelingen, zoals gesprekjes bij het ontbijt, het zoeken van de sleutel en openen van de deur, het wachten op de bus. Elke dag weer, maar elke dag een beetje anders. Alles repeteert, er gebeurt niks spectaculairs, toch verandert het wel geleidelijk. Deze kleine veranderingen zijn spannend, juist omdat er niks groots gebeurt. Intussen telt één persoon de omwentelingen van de schijf, de herhalingen. Hij probeert de snelheid van de roterende schijf, en daarmee de loop van de tijd, op allerlei manieren te beïnvloeden. Tevergeefs, de tijd gaat in haar eigen tempo voort. Samen met de minimalistische repeterende live muziek van Joris Blanckaert levert het een haast meditatieve, grappige en spannende voorstelling op, die uitnodigt tot nadenken over het belang van vaste patronen en veranderingen.

De Engelstalige voorstelling Loopstation is de komende maanden op verschillende plekken in Europa te zien en in juli op het festival van Avignon. Zie de website van Ontroerend Goed.

LVE_9323_2_1000

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: