Brood bakken met Issa

Onlangs heb ik mezelf verwend met het geweldige boek getiteld Een boek over Brood. Het is geschreven door Issa Niemeijer en gaat over het zelf bakken van brood. Issa Niemeijer heeft sociologie en filosofie gestudeerd, en vervolgens is hij een bakkerij in Amsterdam begonnen. In het boek legt hij zijn methode uit, die gebaseerd is op weinig kneden, weinig gist of desem en heel veel uren om (koud) te laten rijzen. Dit is het tegenovergestelde van de werkwijze bij het gemiddelde supermarktbrood, waarbij de tijd zo kort mogelijk wordt gehouden. Het resultaat is ambachtelijk brood met veel smaak.

Het vergt wel even wat tijd, ook voordat je aan het eerste brood bakken toekomt met het boek. De eerste ruim honderd pagina’s zijn een bevlogen uitleg over wat er gebeurt met het meel en de gist tijdens het kneden, het rijzen en het bakken. De recepten zijn eigenlijk ook geen echte recepten, maar vooral aanwijzingen. Daarna is er nog een deel waarin staat wat er allemaal mis kan gaan en hoe je het dan de volgende keer anders kunt doen. Het idee van Issa Niemeijer is dat hij de ingrediënten aanreikt waarmee jezelf aan de slag kunt. Het eindresultaat is afhankelijk van het gebruikte meel, de temperatuur bij het rijzen en de oven. Door veel te oefenen en je erin te verdiepen wat er gebeurt kun je intuïtie ontwikkelen en het eindresultaat beïnvloeden. Enfin, een hele studie dus.

Afgelopen weken heb ik een aantal keren geprobeerd op deze manier brood te bakken, met vanaf het eerste begin heerlijk resultaat. De vorm en het rijzen gaat niet altijd even goed, maar het is zó lekker dat ik graag verder oefen. Nu bakken mijn ouders ook al sinds jaar en dag hun eigen brood, blijkbaar valt de appel toch niet heel ver van de boom. Het boek is slechts een opstap, van mijn ouders kan ik vast nog heel wat kneepjes van het vak leren. De planning die bij de ‘methode Issa’ belangrijk is begin ik wel al in de vingers te krijgen, het stokbrood voor bij de kaasfondue vanavond is in elk geval op tijd af. Nu hopen dat we niet al alles opgepeuzeld hebben voordat het zover is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: