Drijvende eilanden der herinnering

We leven immers met het gevoel nauw en zonder onderbreking in verbinding te staan met ons verleden en dagelijks verder te spinnen aan de onafgebroken draad van ons leven. Het verlies van dat gevoel zou ondraaglijk zijn . Maar het strookt niet met de waarheid: ons leven is één lange, kronkelige aaneenschakeling van drijvende eilanden der herinnering die omspoeld worden door het vergeten, we springen van het ene eiland naar het andere, heen en terug, en we zijn virtuozen in het verdoezelen van hiaten in de verhalen die ons en de anderen op een zo alomvattende en creatieve manier doen geloven dat we de vaste grond van de onafgebroken herinnering onder onze voeten hebben.

Uit: Het gewicht van de woorden (2019) van Pascal Mercier

Pascal Mercier is het auteurspseudoniem van de Zwitserse filosoof Peter Bieri (Bern, 1944). Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn roman Nachttrein naar Lissabon uit 2004. Zijn filosofische en literaire werken liggen in elkaars verlengde. Binnen zijn filosofie spelen verbeelding en het belang van woorden en verhalen een grote rol, in de romans laat hij zien hoe dat zich in het leven vertaalt. Ook tijd, tijdsverloop en tijdsbeleving komen vaak terug in zijn boeken. Hoe verleden en toekomst met elkaar verbonden zijn, of toch niet.

Een klein citaat over tijd, dat wel past bij deze periode met weer een (gedeeltelijke) lockdown:

Weet je wat ik nooit meer wil? Ongeduldig of angstig wachten tot de tijd voorbijgaat. De tijd alleen maar doorbrengen. Soms zouden we van een bepaald deel van ons leven wensen dat het al achter de rug was, we wensen dat uit de grond van ons hart en met al onze kracht.

Uit: Het gewicht van de woorden (2019) van Pascal Mercier

De kust bij Porto Moniz, Madeira 2017

Een gedachte over “Drijvende eilanden der herinnering

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: