Bier en chocola

Bier met chocola samen, kan dat wel? Dat was de grote vraag voordat we begonnen aan de chocolade- en bierproeverij van Gebrouwen door Vrouwen en Van Soest Chocolade. Een doe-het-zelfproeverij thuis, samen met een aantal vrienden online. Ieder had het proeverijpakket in huis gehaald van 5 verschillende bieren, met bij elk flesje bier een zakje bijpassende chocolaatjes. Er hoort een kort filmpje bij, met uitleg over de smaken, en een uitgeprinte beschrijving.

Het bekijken van het filmpje, het samen proeven van de lekkernijen en het bijpraten leverde een aantal genoeglijke uren op. We namen rustig de tijd om de smaken goed te proeven, om en om een slokje bier en een stukje chocola. Ik had ergens gelezen dat je bij een proeverij de chocola vooral niet moet kauwen, maar zachtjes moet laten smelten voordat je een slokje bier neemt. Met deze chocolaatjes ging dat niet, omdat alle chocola ook noten of gedroogde vruchten bevatte. De kruiden en andere toevoegingen aan de chocola waren wat mij betreft cruciaal bij de smaakcombinaties, die haalden wat van de zoetheid van de chocola weg waardoor het met het bier combineerde.

De conclusie van de proeverij is dat bier zeker met chocola kan, en soms iets verrassends oplevert. Maar het was opvallend dat we nogal van mening verschilden over de beste combinatie. Zo was voor de één de kaneel van de kaneelamandelen zo overheersend dat hij daarna het bier niet meer proefde, terwijl bij mij toen juist de andere kruidige smaken in het bier beter naar voren kwamen. En vrijwel gelijktijdig hoorden we iemand zeggen ‘dit vind ik helemaal niks’ en een ander ‘oh, dit is de beste combinatie’. Smaken verschillen, dat blijkt maar weer eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: