Salade van geroosterde romanesco

Romanesco is een prachtige groente om te zien, met zijn mooi gevormde torentjes. Maar wat maak je ermee? Bij voorkeur een gerecht waarbij de vorm tot zijn recht komt, zoals bij deze salade. Het is een variatie op een bloemkoolgerecht uit de Allerhande. Bijzonder is dat de hele kool gebruikt wordt, dus inclusief de bladeren en de stronk.

Ingrediënten

  • 1 romanesco
  • 1 ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1 tl koenjit (kurkuma)
  • 1 citroen
  • platte peterselie
  • verse munt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Haal de buitenste grove bladeren van de romanesco en gooi weg. Snij de kool in mooie roosjes, probeer de torentjes zoveel mogelijk intact te laten.

Snij de andere bladeren in stukjes. Bewaar de stronk.

Snij de ui in ringen.

Verdeel de ui, de romanescotorentjes en de -bladeren over een bakplaat. Vermeng met 1 el olijfolie en zet in de hete oven. Laat in 15-20 minuten bakken tot bruin en knapperig. Schep halverwege een keer door. Laat daarna uit de oven afkoelen.

Snij de knoflook fijn en bak 2 minuten in de rest van de olie. Doe hier de komijnzaadjes, chilivlokken en koenjit bij en laat de olie afkoelen.

Rasp de stronk, of hak hem in de hakmolen van de keukenmachine. Schep dit door de afgekoelde romanescoroosjes.

Pers de citroen uit en klop het sap door de kruidenolie. Voeg dit toe aan de romanesco, samen met de gehakte peterselie en munt. Zoek een paar mooie torentjes uit en leg die bovenop als garnering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: