Festina lente in de wijngaard

Met een groep mensen een stukje land bewerken om uiteindelijk een lekkere wijn te kunnen maken, dat doet wel aan Candide van Voltaire denken. Sinds een aantal jaren heeft Zeist een kleine wijngaard, die door vrijwilligers wordt onderhouden. De druivenstokken staan op een ommuurd stuk grond op de plek van de voormalige moestuin van het landgoed Hoog Beek en Royen. De aanleg en het onderhoud van de wijngaard is een initiatief van de Rotaryclub Zeist.

In zijn beroemde roman Candide laat Voltaire zijn hoofdpersoon zeggen: Il faut cultiver notre jardin, we moeten onze tuin bewerken. Candide concludeert op het eind van het boek dat we helemaal niet, zoals hij heeft geleerd, in een zo goed mogelijke wereld leven. Er valt wel degelijk iets te verbeteren. Hij begint daarmee door met een aantal mensen samen een stukje land te bewerken en voor elkaar te zorgen. Zoals de wijngaard in Zeist georganiseerd is wel in lijn met deze gedachte van Candide. Het werk wordt door vrijwilligers gedaan en de opbrengst van de wijnverkoop gaat naar lokale maatschappelijke doelen.

Het is boeiend om als vrijwillige wijngaardenier van dichtbij mee te maken hoe het proces vanaf het uitlopen van de druivenstokken tot en met het rijpen van de wijn verloopt. In de wijngaard is alles erop gericht ervoor te zorgen dat uiteindelijk de beste druiven rijp worden, zodat er een goede kwaliteit wijn van gemaakt kan worden. Het is festina lente in praktijk brengen: bestuderen van de omstandigheden zoals ze zich voordoen, reflecteren en waar nodig bijsturen. En de tijd nemen, afwachten hoe het gaat worden. Wat de werkzaamheden op de wijngaard betreft gaat het vooral om snoeien, maaien, uitdunnen en onkruid wieden. De wijnrank wordt zo begeleid dat alle energie naar de beste druiven gaat en er niet te veel vocht tussen het groen achter blijft waardoor er schimmels zouden kunnen ontstaan.

In september beginnen de druiven te rijpen, en daarmee worden ze interessant voor vogels. Om te voorkomen dat die de boel leegeten zijn we nu bezig met het aanbrengen van netten rondom de druivenstokken. Wanneer de druiven rijp genoeg zijn dat ze geoogst kunnen worden is nog niet bekend, dat hangt van het weer de komende weken af.

Het wijnmaken, de vinificatie, gebeurt bij een gespecialiseerd wijnbedrijf in de Bentelo. De wijngaard van Zeist heeft twee soorten druiven, de Souvignier Gris en de Johanniter. Een rode en een witte druif, maar door bij het wijnmaken de schillen van de Souvignier Gris niet mee te laten gisten levert die rode druif toch een witte wijn op. Elk jaar is het weer spannend hoe de oogst uitvalt en al helemaal hoe de wijn wordt. Afgelopen week werd bekend dat beide wijnen van vorig jaar in de prijzen zijn gevallen, ze zijn allebei bekroond met zilver bij een belangrijke wijncompetitie in Wenen. Dat is een mooie opsteker, benieuwd hoe dit jaar uitvalt. Laten we hopen op nog een paar mooie najaarsdagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: