Begrijpen wat een druif nodig heeft

“Steeds moet je je afvragen wat de druif nodig heeft om zo goed mogelijk tot ontwikkeling te komen. Begrijpen wat een druif nodig heeft, zodat je zijn natuurlijke eigenschappen er zo goed mogelijk uit kunt halen. Daar draait het voor mij om.”

Wijnbouwer Sigrid van Ede

Onlangs verscheen het leuke boekje Bevlogen Nederlandse Wijnvrouwen van Joke van der Leij en Ilse Swank-Kornmann Rudi. Hierin staan een aantal korte portretten van vrouwen die in de Nederlandse wijnwereld hun sporen verdiend hebben. Wijnbouwer, wijnmaakster, wijnopleider, wijnhistorica, vinoloog, eigenaresse wijnrestaurant. Het hele spectrum van wijn maken en ervan genieten komt aan bod, en overal zijn bevlogen vrouwen erbij betrokken.

Eén van de geportretteerde vrouwen is Sigrid van Ede, wijnbouwer bij de wijngaard Hoog Beek en Rooyen in Zeist. Als er iemand bevlogen is, is zij het wel, de passie spat er werkelijk vanaf. Ze is scheikundige en afkomstig uit een wijnbouwersfamilie, een mooie combinatie. Haar benadering is wetenschappelijk, waarbij regelmatig iets gemeten wordt, zoals de bodemsamenstelling, de hoeveelheid suiker en zuur in de druiven, het aantal fruitvliegjes. Allemaal om van daaruit te beslissen wat er aan bijsturing nodig is, om de druif zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. De kennis en ervaring die Sigrid heeft opgebouwd brengt ze met veel passie over op de andere vrijwillige medewerkers in de wijngaard. De methode Sigrid is succesvol, de wijnen vallen regelmatig in de prijzen bij nationale en bij internationale wijnkeuringen.

“Het eindresultaat blijft ieder jaar weer een verrassing, Dat maakt wijnbouw voor mij juist zo mooi.”

Souvignier gris in de wijngaard Hoog Beek en Rooyen, net voor de oogst in oktober 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: