Over

Festina Lente Momenten

Zoommm..what was that? That was your life, mate. Oh, that was quick. Do I get another one? Sorry, mate.  Basil Fawlty

Festina lente betekent haast je langzaam. Dit is sinds jaar en dag mijn levensmotto. Sinds 2004 is het ook de wapenspreuk van mijn geboortestad Venlo. Er zit een tweeslachtigheid in, een paradox. Enerzijds wel een beetje voortmaken, proberen iets van het leven te maken, eruit te halen wat erin zit. Anderzijds af en toe stilstaan en tijd nemen voor rust en aandacht en voor reflectie.
IMG_4477_1200
De quote eronder is van Basil Fawlty, de hoteleigenaar uit de serie Fawlty Towers die op een onbewaakt moment even wat zit te mijmeren. Een youtube-filmpje van dat fragment: Zoomm… what was that. Fawlty Towers

Pas als jezelf tot stilstand komt valt op hoeveel beweging er is. Rond mijn 25ste werd ik door ziekte gedwongen mijn tempo drastisch te verlagen. Sinds die tijd valt me op dat de hele wereld in beweging is. Veel mensen racen maar door en nemen weinig ruimte voor wat vertraging en reflectie. De laatste jaren is er als tegenwicht daartegen ook veel aandacht voor onthaasting en wordt in het drukke schema tijd ingeroosterd voor yogalessen of mindfulness-sessies. Ook de begrippen slow life en slow food hebben een vaste plek verworven. Dat zijn interessante ontwikkelingen, maar hoe mooi zou het zijn als het lukt om het leven van alledag zó te leven dat die momenten van rust en vertraging er al vanzelf inzitten. En intussen tóch uit het leven halen wat erin zit.

De website Festina Lente Momenten is een verzamelplek van items rondom dit paradoxale thema. Een pleidooi voor balans tussen voortvarendheid en reflectie. Het zal vooral ruimte bieden om af en toe even uit het jachtige leven te stappen en een lente-moment te nemen. De site is een blog met zowel  foto’s, quotes, boekbesprekingen, bespiegelingen van mezelf, links naar blogs van anderen, een recept of handwerkpatroon. De items zijn qua inhoud divers, de ene keer lichtvoetig, de andere keer diepzinniger. Het is onvermijdelijk dat het vaak zal relateren aan mijn eigen interessegebieden zoals fotografie, koken, handwerken en filosofie.

Geheel in lijn met het thema van de site zal ik niet met vaste regelmaat iets plaatsen, maar gewoon zoals het uitkomt. Onderaan de pagina zit een ‘volg’-knop, daarmee kun je via email bericht krijgen als er weer iets nieuws verschenen is.

De webpagina is ook gekoppeld aan de facebookpagina Festina Lente Momenten.

Tanja van Heesch

IMG_4399_1200

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: