Voornemen en spijt

Een nieuw jaar is voor veel mensen de tijd om te reflecteren en te bedenken wat er beter zou kunnen. Het is traditioneel het moment om dat wat je wil veranderen te benoemen als voornemen voor de komende periode. Op de lijstjes voor het nieuwe jaar staat een gezondere levensstijl bovenaan met méér sporten, gezonder eten, stoppen met roken en minder drinken. Ook een betere balans in tijdsbesteding tussen (werk-)verplichtingen en privé, ontstressen, méér tijd met familie en vrienden doorbrengen, meer altruïsme worden vaak genoemd.

Deels komen deze voornemens overeen met een heel ander lijstje, dat verpleegkundige Bronnie Ware heeft samengesteld. Zij heeft stervenden begeleid en aan mensen in hun laatste levensfase gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden, wat ze achteraf graag anders hadden gedaan. In het boek Als ik het leven over mocht doen benoemt ze de volgende spijt-top 5:

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens verwachtingen van anderen.
  2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Het zal voor iedereen anders zijn wat belangrijk is in het leven, maar doe je voordeel met deze bijzondere lijst. Laat het vooral een aansporing zijn om het heft zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Om goed met jezelf om te gaan, goed na te denken wat belangrijk voor je is en op tijd bij te sturen of zelfs het roer drastisch om te gooien. Er valt heel wat te kiezen in het leven, doe het met beleid.

Gelukkig Nieuwjaar.

Zie ook Neem tijd om te lanterfanten

IMG_1788_1200

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: