Een geborduurd bos

Vandaag staat in de Volkskrant een artikel over een kunstwerk van Sara Vrugt, dat aanstaande vrijdag onthuld wordt in Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Het is een installatie met een doek van honderd vierkante meter, waarop een bos met duizenden bladeren is geborduurd. Het doek hangt in een spiraal, waar je doorheen kunt wandelen.

Het geborduurde bos is onderdeel van het kunstproject Honderdduizend Bomen en een Bos van Draad, dat ontstond uit zorgen om het klimaat. Kunstenares Sara Vrugt wil mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken en laten meedoen in het maakproces. Activisme met naald en draad noemt ze het zelf. Uit het Volkskrantartikel: ‘Dit kunstwerk heeft een duidelijke boodschap: ontbossing maakt de aarde kapot. Maar ik wil ook hoop bieden; ik wil niet dat mensen dit kunstwerk zien en buikpijn krijgen omdat ze zich machteloos voelen. Ik hoop dat het mensen juist activeert om een kleine verandering teweeg te brengen.‘ Onderdeel van het kunstproject is dat er honderdduizend bomen geplant worden, waarvan duizend in Nederland. Tegelijkertijd met de start van het borduren werd daarvoor een inzamelingsactie begonnen.

Aan het borduren van het bos werkten honderden mensen mee. Het was de bedoeling om te werken met pop-up-ateliers, waar mensen konden aanschuiven om mee te borduren. Bij de lockdown van een jaar geleden zijn er thuis-borduurpakketjes gemaakt, met alle materialen en een duidelijke werkbeschrijving. Zo werden vanuit de hele wereld geborduurde bladeren voor het bos opgestuurd. Naast het bos zijn er ook teksten op het doek verwerkt, afkomstig uit persoonlijke natuurverhalen die deelnemers vertelden.

Het Bos van Draad hangt tot eind juli in Museum Panorama Mesdag. Hopelijk kan het museum op tijd open, zodat het ook bezocht kan worden. Daarna gaat het naar een aantal andere musea, om over twee jaar te eindigen in de tuin van Museum Belvédère in Heerenveen. In de zoom van het doek worden zaden van bomen, struiken en planten genaaid, die op de grond zullen vallen als het kunstwerk na verloop van tijd vergaat. Wie weet groeit daar dan weer een nieuw bos uit.

Het bijzondere aan dit kunstwerk is dat het tot stand gekomen is met een heleboel kleine bijdrages, van honderden mensen die meegewerkt hebben. Ook ik heb een paar blaadjes gemaakt. Het leek toen ik er mee bezig was niet veel, maar met alle bijdrages samen kun je dus wel degelijk iets bereiken. Zo telt ook elk stapje naar een betere omgang met de natuur en met klimaatsverandering, hoe klein ook.

https://www.honderdduizendbomen.nl/

In de Volkskrant 13 april 2021

2 gedachten over “Een geborduurd bos

Voeg uw reactie toe

  1. Wat leuk dat je er aan mee geborduurd hebt! Ik zag het project vorig jaar langskomen, vond het jammer dat ik niet ergens een dagje kon gaan meeborduren. Leuk om over een tijdje het geheel te kunnen gaan bewonderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: