Palmkool-soep

Palmkool is in Nederland steeds vaker te vinden in de winkels en op menukaarten van restaurants. Het is een bladgroente die afkomstig is uit Toscane. De bladeren groeien aan een stengel en lijken qua uiterlijk en smaak op boerenkoolbladeren. De plant heeft met zijn wuivende bladeren wel iets weg van een kleine palmboom, vandaar de naam palmkool.

De groente heeft een lange traditie in de Italiaanse keuken, en heet daar cavolo nero. In de Toscaanse keuken is het van oudsher een belangrijk ingrediënt voor ‘ribollita’, een stevige soep met groenten en bonen. Hieronder een recept uit het onvolprezen kookboek De Zilveren Lepel, met wat kleine aanpassingen.

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 3 tomaten (vers of uit blik), ontveld en in blokjes gesneden
  • 2 aardappelen in blokjes
  • 1 takje tijm
  • 300 g palmkool (cavolo nero), in reepjes
  • 150 g witte bonen uit blik, of 80 g gedroogde witte bonen die een nacht geweekt hebben
  • 1,5 l groentebouillon

Bereiding

Verhit de olijfolie in de pan, doe wortel, ui en bleekselderij erbij. Bak 5 minuten op laag vuur. Voeg tomaten, aardappelen en tijm toe. Laat even pruttelen en voeg dan de palmkool, de witte bonen en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat 1 uur zachtjes koken.

Eet smakelijk!

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑